FLEUR VAN DEN BERG

Het maken van beelden is als een soort levenselixer voor me. Wanneer ik kijk naar de grote dingen in de wereld en hoe we als mensheid ons leven op deze wereld vormgeven, dan snap ik er vaak helemaal niets van. Het inzoomen op de mensen dichtbij is begrijpelijker en tastbaar. De bron waaruit al mijn beelden ontstaan is de vraag: ‘Wat is betekent het om mens te zijn?’, ook wel genoemd: ‘La condition Humaine’.

In mijn werk vind je herkenbare elementen van mensen, dieren en alledaagse voorwerpen, vaak op een surrealistische en vervormde manier. Ik wil dat mijn sculpturen je verleiden om ernaar te kijken, om ze aan te willen raken, er misschien om te lachen, erdoor geraakt te worden. Wanneer je net denkt dat je het begrijpt, word je verrast door de ontdekking van een nieuwe interpretatie ervan. Ik wil laten zien dat er vele perspectieven zijn, vele grijstinten en vele waarheden.

 

cruelearthure

Een mens met armen als takken en een romp als ware het een boomstam. Gekapt: van de wortels weggenomen. Gaat het over een ontheemde mens? Verdreven van zijn thuis? Of gaat het over de ‘mensheid die zichzelf kapot maakt’ door de natuur te vernietigen. Een mensheid die denkt dat ze boven de natuur staat en zich niet realiseert dat alles met elkaar samenhangt? Jij mag het zeggen. 

€ 3.250,-

soldatentaf(re)el

Een beeld dat opeens weer heel actueel wordt. Het gaat niet om het type uniform, maar om het systeem. Een systeem, een situatie, waarin mensen tot gruwelijke dingen in staat zijn. Waarin men de ander niet meer als mens ziet.  Het bordje met ‘bloedsoep’ symboliseert de relatie tussen oorlog en economie. Het verbeeldt letterlijk hoe wij beelden van oorlog  binnen krijgen via de media. 

€ 2.700,-

 

‘She’s not here, not there, but somewhere in between’

Dit beeld is ontstaan in ‘coronatijd’. Voor het textielfestival van Leiden was ik als kunstenaar gekoppeld aan het Nederlandse quilters-gilde voor een samenwerkingsproject. Ik ontwierp patronen van vleugels, die de leden konden quilten. Helaas werd het festival door corona geannuleerd. De onzekere tijd, en vele eenzaam gestorven mensen in het begin van de corona periode, vormden de bron voor dit beeld.

Prijs op aanvraag

 

‘Plantwoman: it all happened before she knew it, but it never really had been different’

Een beeld van de versmelting van een vrouw en een plant. Het symboliseert dat de mens een intrinsiek onderdeel is van de natuur: er niet los van staat. ‘Plantvrouw’ toont overgave, kwetsbaarheid, symbiose en sensualiteit. 

Prijs op aanvraag